Десет от най-великите български рок групи за всички времена

Рокът, или както още е известен „рок-енд-рол“ е популярен стил музика, зародил се през 1950-а година в САЩ. През годините рокът успешно се развива и претърпява метаморфоза в различни стилове, като се добавят различни инструменти към електрическата китара, първообразът на рок музиката. Постепенно към жанра се обособяват множество поджанрове като блус рок, хард рок, кънтри рок, фолк рок, джаз рок и рага рок, които през 60-те години на миналия век спомагат за получаването на т.нар. „златна ера“ на рок музиката по света.

У нас рокът бележи началото си от средата на 60-те години, а една от първите създадени рок групи по това време са „Сребърните гривни“. Малко след това Кирил Маричков и Петър Цанков основават „Щурците“, които се превръщат в емблема на този жанр у нас. В днешно време рокът се превръща във все по-предпочитан жанр от хора на всякакви възрасти в България, което се обуславя от препълнените барове и клубове за рок музика в страната.

Едно от местата, които са синоним за стил и класа по отношение на рок музиката в София е бар „Rock It”. Заведението се намира в идеалния център на столицата, разполага с над 300 места, перфектно озвучение и оборудване, което допринася за превръщането му във флагман на рок заведенията в страната. Ето и списък с двадесет от най-великите български рок групи, оставили забележима следа с творчеството си и неизменна част от „репертоара“ на бар „Rock It”.

1. Щурците“ – Създадени през 1967 г. в София от Кирил Маричков и Петър Цанков, бандата е живата легенда на рока в България. Някои от най-големите им хитове през годините са: „Клетва“, „Конникът“, „Очакване“, „Хамлет“, „Среща“.

2. „Ахат“ – Групата бележи началото си от 1986 г., а още през лятото на идната година издават своя дебютен албум „Походът“. Едни от емблематичните песни на групата са „Черната овца“, „Походът“ и „Земя на слепци“. Лицата на групата са фронтменът Звездомир Керемидчиев и басистът Денис Ризов.

3. „БТР“ – Бандата е създадена през 1984 г. в Националната гимназия за древни езици и култури от Валентин Гуевски, Ясен Петров и Милен Марчев. Първият им албум излиза през 1992 г. и е концертен, продуциран от издател „Рива Саунд“. БТР са автори на незабравими рок хитове като „Цвете от луната“, „Спасение“, „Елмаз и стъкло“ и „Нощни влакове“.

4. „Епизод“ – Групата датира от 1983 г., но реално прави своя голям пробив на българската музикална сцена през 2002 г., когато издават албума си „Българският бог“, придавайки рок звучене на незабравими възрожденски народни песни. Някои от емблематичните хитове на бандата са „О, Шипка“, „Батак“, „Последен марш“.

5. „Контрол“ – рок групата е създадена през 1988 г., като първата им демо касета по онова време се е наричала „Старият дъб“. Дебютният им албум носи заглавието „Плочата“ и е пуснат на пазара година по-късно. Групата е автор на хитове като „Най-щастливият ден“, „Булка“ и „Дайте ми“. Лицето на „Контрол“ е фронтменът им Николай Йорданов, по-известен като „Кольо Гилъна“.

6. „ФСБ“ – Формация Студио Балкантон (ФСБ) е легендарна рок група, основана през 1975 г. в София. Началните години на съществуването им преминават като изпълнение на кавър версии на стари хитове. Дебютният им албум носи името Non Stop и е пуснат на пазара през 1977 г. ФСБ са записали легендарни рок хитове като „След десет години“, „Обичам те дотук“, „Високо“, „Вълче време“.

7. „Сигнал“ – рок бандата е създадена през 1978 г. от Йордан Караджов, Румен Спасов, Георги Кокаланов и Христо Ламбрев. Пилотният им албум носи името „Вечен кръстопът“ и е издаден година след основаването на групата. Името на Сигнал се свързва с доказани рок хитове като „Да те жадувам“, „Сбогом“, „Може би“, „В друго време, в друг свят“.

8. „Подуене блус бенд“ – рок групата датира от 1989 г., когато Васил Георгиев (Васко Кръпката) я създава. Бандата е един от символите на Прехода, като е чест гост на политически митинги и събирания. Сред най-големите им хитове са „Комунизмът си отива“, „Нека бъде светлина“ и „Кучето на крайния квартал“.

9. „Конкурент“ – групата е основана през 1986 г. от Емил Анчев и постепенно се утвърждава като една от легендите в рока у нас. Били са подгряващи изпълнители на световни величия като Whitesnake, Deep Purple и Toto. Групата е автор на незабравими рок песни като „Дай ми време“, „Сбъдната мечта“, „Аз съм твоя вечен конкурент“.

10. „Импулс“ – рок бандата е създадена през 1977 г. в София, а в началните си години се изявяват като студийна група към БНР. Импулс са изпяли вечни рок песни като „Ако ти си отидеш за миг“, „Закъсняло ехо“ и „Ти дойде“.

Бар Rock It предлага на клиентите си рок музика на живо с някои от младите и модерни банди, както и възможност за организиране на фирмени и частни партита. Посетителите имат възможността да се насладят на разнообразни тематични партита с игри, награди и голяма доза забавление. Заведението включва в менюто си богат асортимент от български и европейски храни и напитки на достъпни цени.